A hét feladata

A hét feladata

exercice de maths de la semaine, math problem of the week, problema di matematica della settimana, सप्ताह के गणित समस्या, математическую задачу недели, Ejercicio de matemáticas semanal, 今週の数学問題, בעיה מתמטית של השבוע, مشكلة الرياضيات الأسبوع, 这个周的数学问题, Haftanın matematik problemi, temporäre Problem vun der Woch, μαθηματικό πρόβλημα της εβδομάδας, math tatizo la wiki, 這個週的數學問題,

Ezen az oldalon minden pénteken új feladat áll rendelkezésükre. A megoldásokat legkésőbb a következő hét csütörtökig lehet beküldeni. A feladatok különböző nehézségi szintűek (a kékek egyszerűbbek, a pirosok nehezebbek) és teljes értékű válaszadáskor – önmagában csak a megoldás megadása nem elegendő- 1-től 12-ig terjedő kék vagy piros ponttal kerülnek értékelésre.
Egy sorozat 12 feladatból áll, azután derül fény a szakasz győztesére.
Az elért pontszámot itt tekinthetik meg.
Sorozatonként 3 könyvnyeremény kerül kisorsolásra azon résztvevők közt, akik az összesítésben az 1-10.helyen végeztek. A könyveket a chemnitzi Rattei Könyvesbolt bocsájtja rendelkezésre.
Feladat javaslatokat szívesen fogadunk.

A megoldásokat 2019.09.05-ig a Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! vagy a Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! címre várjuk.

--> english version <--  --> italienisch <-- --> französisch <-- --> spanisch <-- --> deutsch <--

 

51.sorozat

612 szöveges feladat

Nyári szünet

„Albrecht Dürer betűi még mindig nagyon tetszenek. Ezért mg kettőt megszerkesztettem.” – mondta Maria a bátyjának. „A O egyszerűnek tűnik, de az E, arra kíváncsi vagyok, hogy szerkesztetted meg.” – mérlegelte Berndt.

duerer c farblos

A O:

Duerer c

Mint mindig Dürer esetében veszünk egy ABCD négyszöget, élhossza a. Ezután megrajzoljuk az A-C átlót és megfelezzük. Az M középpont körül egy kört rajzolunk, aminek az átmérője a/10. A kör metszi az átlót E és F pontban. A kék kör az E pont körül érinti a jobb és bal felső oldalát a négyszögnek. Az F pont körüli kék kör érinti a bal és az alsó oldalát a négyszögnek. Mekkora a kerülete az „O”-nak kívül és belül együtt, ha a=9 cm? 6 kék pont

duerer e

A piros E szerkesztését is egy ABCD négyszöggel kezdjük, élhossza a. E és F pont köré húzott körök sugara a/7. A felső kis kör sugara a/14. A körök középpontja az EL-en helyezkedik el (EL II CD). Az E szélessége – alulról felfelé – a/10. Mekkora a ZZ1 körív hossza? A körív középpontja PM, ami a ZZ1 középső merőlegesén van. Élhossza 10 cm. AZ = 22/30 a. 8 piros pont

WU=UV=a/10. A kis körök (középen és alul) sugara a/12.

A szimbólum rejtvény megoldásáért további két kék pontot kaphat, amennyiben a többi feladatért is szerzett pontot. A rejtvény megfejtésére érvényes: minden jel egy számjegyet szimbolizál, azonos jelek azonos számjegyeket, különböző jelek különböző számjegyeket. ©HRGauern[at]@t-online.de

612 duerer

 


 

--> Newsletter <-- .

Jelenleg mintegy 1900 személy és szervezet kapja meg hét feladatának hírlevelét. Amennyiben le szeretne iratkozni a hírlevélről, itt megteheti.

Lehetséges a megoldásokat postai úton is beküldeni, ebben az esetben a levelet legkésőbb a leadási határidő napján postára kell adni.

Cím: Thomas Jahre
Chemnitzer Schulmodell
Stollberger Straße 25
09119 Chemnitz
Deutschland/Germany

Az oldal QR-kódja:

Aufgabe der Woche qr