A hét feladata

A hét feladata

exercice de maths de la semaine, math problem of the week, problema di matematica della settimana, सप्ताह के गणित समस्या, математическую задачу недели, Ejercicio de matemáticas semanal, 今週の数学問題, בעיה מתמטית של השבוע, مشكلة الرياضيات الأسبوع, 这个周的数学问题, Haftanın matematik problemi, temporäre Problem vun der Woch, μαθηματικό πρόβλημα της εβδομάδας, math tatizo la wiki, 這個週的數學問題,

Ezen az oldalon minden pénteken új feladat áll rendelkezésükre. A megoldásokat legkésőbb a következő hét csütörtökig lehet beküldeni. A feladatok különböző nehézségi szintűek (a kékek egyszerűbbek, a pirosok nehezebbek) és teljes értékű válaszadáskor – önmagában csak a megoldás megadása nem elegendő- 1-től 12-ig terjedő kék vagy piros ponttal kerülnek értékelésre.
Egy sorozat 12 feladatból áll, azután derül fény a szakasz győztesére.
Az elért pontszámot itt tekinthetik meg.
Sorozatonként 3 könyvnyeremény kerül kisorsolásra azon résztvevők közt, akik az összesítésben az 1-10.helyen végeztek. A könyveket a chemnitzi Rattei Könyvesbolt bocsájtja rendelkezésre.
Feladat javaslatokat szívesen fogadunk.

A megoldásokat 2019.05.02-ig a Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! vagy a Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! címre várjuk.

--> english version <--  --> italienisch <-- --> französisch <-- --> spanisch <-- --> deutsch <--

 

51.sorozat

603 szöveges feladat

 

„A Gyökér című füzetben → http://wurzel.org/ ← olvastam tavaly egy különleges válogatásról és ezt színes téglatestekből megépítettem. „ „Úgy látom, a tégtestek mind különböző nagyságúak, feltételezem, hogy a nagyobbakra kerülnek a kisebbek.” „Igen. Segítség gyanánt van egy egészen vékony deszkám, ezt tudom bárhol a téglatestek közé tolni és ami a deszkán van, egy mozdulattal körbe forgatni. Három téglatestből ábrázolt három lehetőségnél a bal oldalinál nincs tennivalóm, a halom rendben van. A két jobb oldali példánál a halmot egy mozdulattal át lehet forgatni. A deszkámat csak a piros téglatest alá kell tolnom és kész.” Tehát egy egész halmot átforgatni is érvényes? – kérdezte Bernd. „Igen” – válaszolta a húga.

603

Látható 5 különböző nagyságú téglatest (A>B>C>D>E). Hány féle halmot lehet összesen építeni és mennyi halom forgatható át pontosan egy mozdulattal úgy, hogy a halom helyesen álljon? 2+2 kék pont
Maximum hány forgatás szükséges ahhoz, hogy n számú különböző nagyságú téglatestekből álló halom helyesen álljon. Igaz ez, ha z <=2n – 3 (n>1)? 4 piros pont
Még egy piros pontért adjon meg egy halmot (n=5), amit pontosan 5 mozdulattal lehet átrendezni.

A szimbólum rejtvény megoldásáért további két kék pontot kaphat, amennyiben a többi feladatért is szerzett pontot. A rejtvény megfejtésére érvényes: minden jel egy számjegyet szimbolizál, azonos jelek azonos számjegyeket, különböző jelek különböző számjegyeket.  ©HRGauern[at]@t-online.de

603 Paprika

 

 


 

--> Newsletter <-- .

Jelenleg mintegy 1800 személy és szervezet kapja meg hét feladatának hírlevelét. Amennyiben le szeretne iratkozni a hírlevélről, itt megteheti.

Lehetséges a megoldásokat postai úton is beküldeni, ebben az esetben a levelet legkésőbb a leadási határidő napján postára kell adni.

Cím: Thomas Jahre
Chemnitzer Schulmodell
Stollberger Straße 25
09119 Chemnitz
Deutschland/Germany

Az oldal QR-kódja:

Aufgabe der Woche qr

 x